Drinki, drineczki....
![Post Post](./styles/prosilver_full/imageset/icon_post_target.gif)
Zapraszam do podzielenia się przepisani na ulubione drinki ![:)](./images/smilies/usmiech.gif)
A oto mój![:)](./images/smilies/usmiech.gif)
Bombardino na 2/3 litra
- 60 ml ajerkoniaku
- 80 ml whisky (irlandzkiej)
- 40 ml brandy (w oryginale vecchia romagna)
- 400 ml gorącego mleka
- szczypta cynamonu
- 8 łyżeczek brązowego cukru
- bita śmietana
Dobrze wymieszaj ajerkoniak z whisky i brandy oraz cukrem. Wlej gorące mleko, jeszcze raz wymieszaj (a najlepiej krótko ubij mikserem albo trzepaczką, którą spieniasz mleko do cappuccino). Gotowy napój wlej do szklaneczek z grubego szkła (powinny mieć po 170 ml pojemności), każdą porcję udekoruj bitą śmietaną i oprósz po wierzchu cynamonem. Uwaga: zamiast ajerkoniaku możesz użyć likieru o nazwie bombardino, który produkuje się na południu Tyrolu. Ten likier możesz także podawać na zimno.
![:)](./images/smilies/usmiech.gif)
A oto mój
![:)](./images/smilies/usmiech.gif)
Bombardino na 2/3 litra
- 60 ml ajerkoniaku
- 80 ml whisky (irlandzkiej)
- 40 ml brandy (w oryginale vecchia romagna)
- 400 ml gorącego mleka
- szczypta cynamonu
- 8 łyżeczek brązowego cukru
- bita śmietana
Dobrze wymieszaj ajerkoniak z whisky i brandy oraz cukrem. Wlej gorące mleko, jeszcze raz wymieszaj (a najlepiej krótko ubij mikserem albo trzepaczką, którą spieniasz mleko do cappuccino). Gotowy napój wlej do szklaneczek z grubego szkła (powinny mieć po 170 ml pojemności), każdą porcję udekoruj bitą śmietaną i oprósz po wierzchu cynamonem. Uwaga: zamiast ajerkoniaku możesz użyć likieru o nazwie bombardino, który produkuje się na południu Tyrolu. Ten likier możesz także podawać na zimno.